House L.
Sublingen, Swiss, 1997
Client
Familie Lüthi
Architecture
Arch. Theo Lüthi
Builder
Lehm Ton Erde Baukunst GmbH

Because of the far distance to the construction site and the short construction time, the company decided, for the first time, to pre-fabricate several of the rammed earth walls in the workshop. After the 300 km far transport, the 4t heavy pieces were mounted in a few hours. The house itself was planned in a wood-mounted building style with very open and strong verves, dissociating from any pattern. The earthen wall plays a key role in this arrangement. It mediates between the different directions and functions as a folding screen, but is also a fastened pivot point and background. The wall is a definite balance point in the house.

(pictures: Bruno Klomfar)

Lehm Ton Erde