LKH Feldkirch
General purpose building regional hospital
Feldkirch, Austria, 1992 - 1993
Client
Errichtergemeinschaft Mehrzweckgebäude, Land Vorarlberg
Builder
Lehm Ton Erde Baukunst GmbH

In a 180m long gallery, which is also used as a main entrance, a 6m high rammned earth wall functions as a climate regulator and is a design contrast to the glittering, south faced, slanted glass front. The corridor, which was completed in 1993, forms a new entrance to the regional hospital and connects it to the low embedded garage decks to the south, to the Red Cross station and the office and laboratory corridor in the north. In concern of the energy balance, the entrance hallway functions as a large conservatory. During the preliminary building planning a competition was called out for the artistic design of the hall, Martin Rauch won. Craftsmanship and functional amendment become a perfect synthesis in architecture: the rammed earth wall functions as a climate regulator and at the same time it contrasts a contemplative and sub natural image towards the constructive and technical aesthetic of the entrance hallway.

(pictures: Bruno Klomfar)

Lehm Ton Erde